Om din fjernaflæste elmåler

Alle elmålere skal kunne fjernaflæses

Alle elforbrugere hos Nord Energi Net har i dag en fjernaflæst elmåler fra Kamstrup. Dette er en konsekvens af Folketingets vedtagelse om, at alle danske elforbrugere senest skulle have en fjernaflæst elmåler med udgangen af 2020.

På elmålerens display kan du følge med i dit elforbrug. Elmåleren har mange funktioner, der gør det nemmere at følge og styre dit elforbrug. Nedenfor finder du en vejledning til betjening af din elmåler.

Vejledning til elmåleren

Aflæsningen sker via radiokommunikation

Der foretages fjernaflæsning af timedata hver dag og fjernaflæsningen sker automatisk via radiokommunikation. Du behøver derfor ikke selv at aflæse elmåleren. Alle aflæsninger samles i en såkaldt DataHub, som din elleverandør har adgang til og bruger for at danne dine elregninger.

Når elmåleren sender data er sendeeffekten ved dataoverførelsen på max. 500 mW. Til sammenligning har en almindelig mobiltelefon en sendeeffekt på op mod 2000 mW. Altså er elmålerens sendeeffekt meget lav i forhold til mange af de øvrige elektriske apparater, du bruger hver dag. Du kan læse mere om elmåleren og radiobølger på nedenstående faktaark.

Faktaark fra Kamstrup

Følg med i dit forbrug

Du kan følge dit forbrug ved at logge ind på eloverblik.dk og se dine data time for time. Du skal bruge en kode fra din elleverandør ved login, find den på din seneste elregning eller kontakt din elleverandør.

Et led i den grønne omstilling

De fjernaflæste målere er blot et enkelt led i den grønne omstilling, der skal gøre Danmark CO2-neutralt i 2050.

De fjernaflæste elmålere giver nemlig mulighed for at indføre differentierede tariffer og afregne den enkelte forbrugers elforbrug på timebasis – i forhold til elprisen på forbrugstidspunktet. Overordnet kan det betyde, at det bliver billigere at bruge el, når få kunder trækker strøm fra elnettet, og dyrere i de timer, hvor der er spidsbelastning.

Det forventes nemlig, at forbrugere vil blive mere opmærksomme på, hvor meget el de bruger, og hvornår på døgnet det bruges. Og at den indsigt kan få dem til at flytte nogle af de gøremål, som sagtens kan ligge på andre tidspunkter af døgnet, og på den måde få spredt belastningen af elnettet over flere timer.

I dag er elnettet mest belastet mellem kl. 17-20 i vinterhalvåret, denne belastning kaldes også for ”kogespidsen”.

Optimering af drift

Som netselskab kan vi også bruge de fjernaflæste elmålere til at optimere driften af elnettet på baggrund af måledata. Ved at kigge på indsamlede måledata kan vi nemlig få en bedre indsigt i fx spændingskvaliteten og belastningen i vores net. Og det er vigtig viden, som hjælper os med at sikre en stabil drift også i fremtiden, når den grønne omstilling for alvor trækker på elnettet.

Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System